Ефективний засіб від алергії
харчова алергія

Сучасний антигістамінний препарат при харчовій алергії - L-Цет

Харчова алергія є одним з видів харчової непереносимості. В основі її розвитку лежать імунологічні механізми, що залишаються поки до кінця не розшифрованими.

 

За даними епідеміологічних досліджень, поширеність істинної харчової алергії у розвинених країнах у дітей першого року життя складає 6–8%, у підлітків – 2–4%, у дорослих – 1,5%.

 

Дитина, один з батьків якої страждає на алергію, має ризик розвитку алергії у два рази більше, ніж та, чиї батьки не є алергіками. Якщо обоє батьків страждають на алергію, ризик її розвитку у дитини зростає ще в два рази, і таким чином стає в чотири рази більше. Однак речовини, які є для дитини алергенами, можуть відрізнятися від алергенів його батьків.

Як лікувати алергію на їжу, види харчової непереносимості.

До найбільш поширених і сильних алергенів відносять коров’яче молоко, яке стає причиною розвитку харчової алергії у 90% дітей. Алергія до коров’ячого молока зазвичай розвивається у дітей першого року життя, як правило, після переведення дитини на штучне вигодовування молочними сумішами.

 

Другим за значимістю алергеном вважаються білки риб. Згідно з даними досліджень, майже у всіх дітей (98%) з харчовою алергією спостерігалися алергічні реакції на рибу. У 10% людей спостерігалася непереносимість певних сортів риби. Можливі реакції на ікру, креветки, раків, омарів, устриць та інших молюсків. Встановлено, що ступінь сенсибілізації (чутливості) до риби з віком не зменшується і зберігається у дорослих.

 

У 87,2% дітей, які страждають алергічними реакціями, алергію викликають білки яйця. При цьому часто непереносимість яєчного білка поєднується з непереносимістю курячого м’яса і бульйону. Алергенні властивості жовтка виражені в меншому ступені, ніж білка. Із злакових культур найбільш алергенними є жито і пшениця. До виражених алергенів належать різні овочі, фрукти і ягоди.

 

Алергічні реакції на прийом кефіру, здобних виробів, квасу та інших продуктів, в процесі приготування яких використовувалися дріжджові грибки, спостерігалися у 22% дітей, схильних до подібних проявів. Щоб уникнути цього різновиду алергії, слід виключати з раціону певні сорти сирів, приправи, оцет, вітамінізоване молоко, кефір, молочні напої з додаванням солоду, йогурти, хліб із пшениці, жита, крекери, кислу капусту, томатний соус, сухофрукти, пиво, пивні дріжджі, ковбасу, шинку до сніданку, а також деякі лікарські засоби – вітаміни групи В і антибіотики грибкового походження (пеніцилін, лінкоміцин, тетрациклін).

 

В цілому за ступенем алергізуючої активності можна виділити три групи харчових продуктів:

  • високий: коров’яче молоко, риба, яйце, цитрусові, горіхи, мед, гриби, куряче м’ясо, полуниця, малина, суниця, ананаси, диня, хурма, гранати, чорна смородина, ожина, шоколад, кава, какао, гірчиця, томати, морква, буряк, селера, пшениця, жито, виноград і т.д.;
  • середній: персики, абрикоси, червона смородина, журавлина, рис, кукурудза, гречка, перець зелений, картопля, горох, свинина, індичка, кролик і т.д.;
  • слабкий: кабачки, патисони, ріпа, гарбуз (світлих тонів), кисло-солодкі яблука, банани, мигдаль, біла смородина, аґрус, чорнослив, слива, кавун, салат, конина, баранина і т.д.

 

Іноді алергічні реакції викликає не сам харчовий продукт, а різні харчові добавки: барвники, ароматизатори, емульгатори або консервуючі засоби. Крім того, у більшості людей з харчовою алергією існує реакція не тільки на харчові, але і на інші алергени, тому останнім часом лікарі велике значення надають розвитку перехресних реакцій між харчовими та нехарчовими алергенами. Так, наприклад, якщо у когось спостерігається алергічна реакція на креветки, то аналізи, з великою ймовірністю, виявлять подібну реакцію не тільки на креветки, а й на крабів, лобстерів і раків.

Іншим цікавим прикладом перехресної реактивності є взаємозв’язок пилкових і побутових (пил, шерсть) алергенів (див. таблицю). Так, наприклад, дев’ять з десяти людей, які страждають алергією на пилок, відчувають алергію на деякі харчові продукти.

Таблиця. Харчові продукти та алергени, що викликають перехресні реакції

Пилкові, побутові алергени

Харчові продукти

Алергія до пилку дерев

Горіхи; фрукти, що ростуть на деревах і чагарниках; морква, петрушка, селера

Алергія до пилку злакових трав

Хліб, хлібний квас, вироби з борошна, геркулес, вівсянка, кава, какао, копчена ковбаса

Алергія до пилку бур’янів

Диня, насіння, халва, соняшникова олія, майонез, кавун, кабачки, баклажани, гірчиця

Алергія до грибів-мікроорганізмів

Дріжджове тісто, квашена капуста, пиво, квас, сир, вина, лікери, цукор, фруктоза, кефір

Алергія до кліщів домашнього пилу

Морепродукти: молюски, краби, креветки, устриці, раки, лобстери

Алергія на домашніх тварин

Свинина

 

Знання можливих варіантів перехресних реакцій допомагає, зрештою, правильно скласти дієту і тим самим уникнути розвитку алергії.

 

Симптоми харчової алергії

 

Зовні харчова алергія може проявлятися по-різному. Через кілька хвилин після прийому їжі у людини можуть виникнути: нудота, блювота, біль у животі, потім пронос, свербіж шкіри, рясні висипання по всьому тілу, набряк губ. У дітей харчова алергія часто проявляється у вигляді діатезу.